Ekonomi

Dövizde açılan makas KKM’yi de vurdu

Orta banka piyasası ve Merkez Bankası döviz kuru fiyatları ile serbest piyasa ve bankalardan gelen satış fiyatları arasında açılan boşluk, yatırımcının son dönemin en popüler tasarruf aracı olan kur korumalı mevduatta kaybetmesine neden oluyor. .

3 ay önce 10 bin dolarlık KKM hesabı açan tasarruf sahibi, dün vade sonunda aldığı TL ile serbest piyasadan 9533 dolar, bankadan 9468 dolar çekebildi.

Son dönemde artan döviz talebine karşılık orta banka piyasası ile banka ve serbest piyasa döviz satış fiyatları arasındaki fark 1 lirayı geçti. Yüzde 5-6 seviyesinde olan bu fark, son haftalarda rekor kıran döviz korumalı mevduatı tercih eden mudileri de olumsuz etkiliyor. KKM mevduatının vadesi geldiğinde TL ödemeleri vade günü için Merkez Bankası tarafından ilan edilen döviz kuru üzerinden yapılır. Tasarruf sahibi vade sonunda eline geçen TL ile serbest piyasadan ve bankalardan döviz almaya kalktığında aynı ölçüde döviz alması mümkün olmamaktadır.

3 ay önce 10 bin dolarlık KKM hesabı açan bir tasarruf sahibi, dün itibarıyla Merkez Bankası’nın açıkladığı kur ile KKM’den 194 bin 300 lira kazanıyor. Ama serbest piyasada dolar/TL Süreci 20.38’den görüyor. Yani 3 ay sonra 10 bin dolar yerine mudi sadece 9.533 dolar alabiliyor. 3 aylık kayıp 467 dolar.

Döviz korumalı mevduat hesapları için bankalar Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz kurunu işler. Döviz korumalı mevduat hesapları 3, 6 ve 12 ay vadeli olarak açılabilmektedir. Ve bankaların faiz oranı dövizdeki fiyat değişimlerine göre düşük kalırsa Merkez Bankası veya Hazine aradaki farkı kapatıyor. Aslında işin özü, bankanın KKM’ye girdiğiniz gün elinizde bulunan döviz miktarını veya TL’nizin o gün alabileceği döviz miktarını vade sonunda size geri ödemeyi taahhüt etmesidir. KKM hesabınıza 10 bin dolar veya o günkü 10 bin dolar karşılığı TL’yi yatırdığınızda, vade sonunda banka size yine 10 bin dolar karşılığı para ödüyor.

Bankadan almaya çalışırsa 9.386 doları alabilecek.

Bankaların döviz kurunda hem alım satım hem de orta banka piyasasına göre daha yüksek fiyatlar uygulaması sonrasında serbest piyasada döviz fiyatları yükseldi.

Son haftalarda serbest piyasa ve bankalar ile Merkez Bankası ve orta piyasa arasındaki döviz fiyatları çok daha genişledi. Dün orta vadeli piyasada dolar/TL seviyesi 19,42 iken Merkez Bankası tarafından açıklanan ve KKM bazında dolar/TL seviyesi 19,43 oldu.

Dolar/TL serbest piyasada 20,38 seviyesinde seyrederken bankalarda dolar 20,47 ile 20,70 lira arasında işlem gördü.

Prestiji, 3, 6 ve 12 aylık KKM vadesi dün dolan bir mudi tüm bu kur enflasyonunun ortasında heba oldu. 3 ay önce 10 bin dolar ile KKM hesabı açan mudi, dün 194 bin 300 lira aldı. Serbest piyasada veya bankalarda dolar alarak bu parayı yeniden değerlemek istediğinde serbest piyasadan 9.533 dolar, döviz kuru en yüksek olan bankadan aldığında ise 9.386 dolar alabiliyordu. En düşük dolar kurunu veren bankadan alabileceği 9.491 dolar olarak hesaplandı. Yani vade döneminde 10 bin dolar eridi.

Hesaplama yapıldığında serbest piyasada 3 ayda yüzde 7,38 getiri elde edecekken 10 bin doların TL karşılığı Merkez Bankası kuru ile yüzde 3,30 kazandırdı. Merkez Bankası kuru ile 6 ayda serbest piyasada yüzde 9.45 değer kazanırken TL’de yüzde 4.57; KKM yatırımcıları 12 ayda yüzde 37,61 kazanacakken yüzde 31,64’e razı olmak zorunda kaldı.

14 Nisan haftası itibari ile kur korumalı mevduat hesaplarının büyüklüğü 1,9 trilyon TL’ye ulaştı. Bugün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 21 Nisan haftası prestijiyle yeni verileri açıklayacak. Resmi tatil nedeniyle haftaya kısa bir süre kala KKM hesaplarındaki artışın devam etmesi bekleniyor.

Serbest piyasada dolardaki yükseliş yüzde 8.10

Döviz kurlarındaki artış son haftalarda hızlanarak devam ediyor.

Yılbaşından bu yana dolar TL karşısında orta ölçekli piyasada yüzde 3,83, serbest piyasada yüzde 8,10 değer kazandı. Yine Euro orta banka piyasasında yüzde 7.06 yükselirken, serbest piyasada yüzde 11.41 yükseldi.

Sadece döviz kurları değil gram altınFiziki ve sertifika satışları için de farklı fiyatlar söz konusudur.

Gram altın yıl sonuna göre orta banka piyasasında yüzde 13,72 artarken, serbest piyasada gram altının satış fiyatı yüzde 22,34 arttı. Öte yandan Borsa İstanbul BİST 100 endeks ise yılbaşından bu yana yatırımcısına yüzde 12,25 değer kaybetti. Endeks dün yüzde 2’den fazla değer kaybetti.

Bu makale ilk olarak My Economy’de yayınlandı.

haber-kaynarca.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu